www.sikoss.info

Samenwerkend Internationaal Kennis centrum Openbaar vervoer Stad & Streek.

 

Roetfilter verwijderen mag vanwege geschrapte wetgeving

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft begin 2015 per ongeluk wetgeving geschrapt waardoor het strafbaar is om roetfilters te verwijderen bij dieselauto's.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een kamerbrief donderdag.

Het verwijderen van de wet kon gebeuren door een "opschoningsoperatie van dode wetgeving". "Helaas is op het moment dat deze bepaling werd geschrapt niet besloten om tegelijkertijd een bepaling daarvoor in de plaats te zetten die wel handhaafbaar is", aldus Dijksma.

Autobezitters zouden het filter verwijderen vanwege de hoge kosten voor het vervangen ervan. De filters zijn juist geplaatst zodat de wagens minder schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit.

De staatssecretaris wil zo snel mogelijk de fout corrigeren. Begin 2016 komt Dijksma met een nieuw voorstel waardoor optreden tegen het verwijderen van roetfilters of het rijden in een auto zonder filter weer aangepakt kan worden.

 
Nu is het wachten op de wetswijziging die bovenstaand foutje hersteld.
 
 
 
 
Dit bericht is op zich belangrijk voor het openbaar vervoer omdat de laatste jaren streek en stads bussen afbranden door het te laat schoonmaken van de roetfilters. In de pers wordt er melding gemaakt dat de brandjes veroorzaakt worden door lekkage van het koelsysteem. Een iets wat rare melding omdat koelwater van huis uit niet brandbaar is.  Het staat natuurlijk redelijk lullig om in de pers te vermelden dat er brand is uitgebroken door achterstallig onderhoud aan het roetfilter. 
 
Een vierde berichtje bij mediatv.nl van een stadsbus in Rotterdam op 05 november 2007
Een vijfde berichtje bij de Gelderlander van een stadsbus van vervoerder Breng 24 juli 2012
Een zesde berichtje uit Eersel Hermxx van een VDLbus op 29 juni 2015