De Cxx Lifestyle,
Bron: wikipedia
De marketingterm lifestyle is ontleend aan het Engels. In het Engels betekent het simpelweg de kenmerkende manier van leven van een individu, groep of (sub)cultuur. In die neutrale betekenis vertaalt men het in het Nederlands doorgaans met levensstijl of levenswijze.
Lifestyle of levensstijl betreft dus vooral uiterlijkheden, maar het is onder de steeds zwaarder wordende druk van de markt en de commercie, en het gebrek aan goed taalonderwijs in hoog tempo het oorspronkelijke begrip levenswijze aan het verdringen.
De uiterlijk waarneembare manier van leven van mensen, datgene wat duidelijk waarneembaar is voor anderen, kan diep verankerd zijn in een onderliggende religie of een andere ideologie of levensbeschouwing; men spreekt dan eerder van levenswijze dan van leef- of levensstijl. Levensstijl, lifestyle suggereert een oppervlakkiger subcultuur waar men makkelijk door uiterlijk gedrag en kleding bij kan horen: een werkomgeving, woonomgeving, een vrijetijdsbesteding.
Uiteindelijk wordt, bijvoorbeeld door reclame of sponsoring, geprobeerd om bepaalde zaken te verbinden, om bepaalde kenmerken te associëren met een bepaalde lifestyle. Zo heeft directeur P.P Witte in 2012 bij Nieuwsuur verklaart dat bij Cxx chauffeurs met duidelijk overgewicht te veel verzuimen en uiteindelijk vroegtijdig arbeidsongeschikt geraken, hij vond het de verantwoordelijkheid van de chauffeurs zelf, dat ze er voor moeten zorgen dat ze inzetbaar blijven.
Overgewicht in het openbaar vervoer,
In de eerste week van Oktober 2016 heeft een team medewerkers van Sikoss een Europese onderzoek opgestart onder buschauffeurs in Aken (Duitsland). En ook daar is bij negen van de tien chauffeur overgewicht geconstateerd. Omdat die negen met overgewicht allemaal werkten is in Aken overgewicht in Aken geen duidelijke oorzaak voor verzuim op zich. Anders waren ze niet allemaal aan het werk. Dat er negen van de tien duidelijk overgewicht vertonen heeft statistische gezien het meest te maken met hun subcultuur, hun werkomgeving, hun woonomgeving en hun vrijetijdsbesteding als buschauffeur.
Wat Connexxion directeur P.P Witte onbedoeld aan het grote publiek als boodschap ventileert is dat buschauffeurs een groot risico lopen op overgewicht en arbeidsongeschiktheid. Heftige woorden van de directeur van één van de vijftig grootste werkgevers van Nederland dat hij de specifieke Connexxion lifestyle verbind met overgewicht en arbeidsongeschiktheid. Of dat overgewicht door de arbeidsongeschiktheid komt of de arbeidsongeschiktheid door overgewicht is niet onderzocht, ook niet onderzocht is of beide door het zelfde probleem worden veroorzaakt. Vast staat dat Koos Alberts door een ongeval eerst arbeidsongeschikt is geraakt en daarna pas overgewicht heeft gekregen.
In Drenthe waren veel fietspaden verhard met restafval uit de asbest verwerkende industrie Als je lange tijd aan zo'n asbestfietspad in Drenthe woonde is de kans dat je daar asbestkanker van krijgt aannemelijk, zo is het ook aannemelijk dat als je al lang in Zwanenburg onder de aanvliegroute van Schiphol woont overlijd aan longkanker. Net zo aannemelijk is het dus dat je als buschauffeur niet lang en gezond kan genieten van je pensioen, als je het geluk kent niet vroegtijdig getroffen te worden door een slopende ziekte hou je tot het einde der dagen last van je nek en onderrug.
Leefomgeving
Bron: https://www.nlbewustgezond.nl/mentaal/creeer-de-omgeving/
Veranderingen doorvoeren hebben vaak een draagvlak nodig. Jij wilt graag gezonder en fitter worden en je gewoontes daarop aanpassen, maar je omgeving zit daar niet op te wachten. Informeer ze over je motieven en betrek ze bij je proces. Je kunt het proces ook samen met iemand doen. Dan heb je steun aan elkaar. Luister in ieder geval niet naar mensen die zeggen dat het niet kan, of dat het niet reëel is, wat je wilt.
Creëer de omgeving door erover te praten
Wanneer jij je levensstijl wil veranderen, heeft dat invloed op je directe omgeving. Jij verandert plotseling een aantal gewoontes en hierop reageert je omgeving automatisch. Je partner, je gezin, familie, vrienden en collega’s zien je opeens andere keuzes maken in voedingsmiddelen en in beweging. Zij zullen hoe dan ook op een bepaalde manier reageren op jou verandering. Maak ze deelgenoot van je doel en vraag hun steun. Vertel ze waarom je deze weg bewandelt.